top of page
  • Foto van schrijverRTTO

Atleet in de kijker Filip Fraeye!

Onze volgende atleet in de kijker is een man van vele wateren. Letterlijk, want in zijn vorige carrière was hij een fervent competitie roeier. Ondertussen al meerdere voetstappen gezet in het triatlon en een man die graag het langere werk op zich neemt. We stellen jullie graag voor aan Filip! Veel leesplezier gewenst.


Sinds wanneer doe je aan triatlon en hoe ben je met triatlon begonnen? Ik ben nu iets meer dan 3 jaartjes actief in deze mooie veelzijdige sport, ik heb er ondertussen zo'n 9-tal oriënterende wedstrijdjes opzitten, waarvan 2 op de halve afstand. In mijn jeugd was ik intensief actief in het competitieroeien, ook een prachtige en harde sport. Toen ik 25 jaar geleden professioneel zelfstandige werd, kwam de sport echter op een laag pitje, al viel ik nooit echt stil. Naast coaching in het roeisport, fietste ik een 10-tal jaar op zondag bij de fietsclub van WTC Oudenaarde, waar ook niet echt traag werd gereden, en zo kon ik toch de vorm wat terugwinnen. Mijn eerste ( en huidige, en hopelijk laatste ) vrouw Grietje start 5-6 jaar terug met 'Start to Triatlon ' , kwam bij de ratjes, en stimuleerde mij om ook eens mee te doen, en zo geschiedde :). Sedert anderhalf jaar ruilde ik het leven als zelfstandige in voor ander beroep, waardoor ik toch wat meer tijd vind om te genieten van het trainen.


Wat is je favoriete training en waarom? Fietsen is mijn favoriet onderdeel, gewoon omdat het zo plezant is, al duursportend door het mooie landschap rollen is gewoonweg subliem. Ik denk dat dit ook mijn beste onderdeel is. Voor het lopen moet ik me toch net ietsje meer oppeppen, maar met zwemmen kan je me nooit straffen, vooral in open water !


Wat is je minst favoriete training? Het lopen gaat me wat minder af, maar wanneer het tempo niet te hoog ligt, kan de steady-state me zeker wel bekoren. Je kan op relatief korte tijd ook wel veel doen, en ook in het donker kan het echt welk genieten zijn. Als ik zou moeten kiezen om één onderdeel te laten vallen, zou het dus het lopen zijn.


Zijn er locaties die je verkiest om te trainen? Wij gaan reeds 30 jaar naar het Zuid-Spaanse stadje Almuñécar op vakantie, en daar is het echt heerlijk om er te fietsen, te lopen en te zwemmen. Het klimaat is er quasi het ganse jaar top, en ondertussen is het daar zowat een tweede thuis geworden. Mijn broer woont er permanent, en mijn ouders verblijven er ook het grootste deel van het jaar. Verder zijn zowel Vlaamse als Waalse Ardennen natuurlijk prachtige sportplekken. Wij hebben hier in Oudenaarde echt chance vind ik iedere keer als ik ga fietsen, richting Doornik en Henegouwen zijn mijn vaste favoriete regio's.


Hoe combineer je de trainingen met werk, familie,... Als zelfstandige was dit echt wel lastig. Ik heb enorm veel respect voor de leden van RTTO die dit vandaag wel presteren, want dit is echt in combinatie met een gezin een heus huzarenstukje. Ondertussen werk ik ook nog wel veel, maar het is toch gemakkelijker om ook het sporten er ergens in te plannen. Onze kinderen zijn ondertussen twintigers en dit scheelt natuurlijk ook heel wat. Het grootste voordeel is echter dat je als koppel deze passie van het sporten kan delen, en dan nog in dezelfde club, dit is echt wel zalig. Ik combineer het sporten en werken voorlopig ook nog met het gitaarspelen in de coverband waarvan mijn dochter Annelies de frontzangeres is. Daarvan wil ik echter geen noot missen, dit zal toch blijven voorrang krijgen zolang het duurt.


Welke wedstrijden, afstanden genieten je voorkeur? Ik ben daar al uit, ook al ben ik nog niet lang bezig : de halve afstand ligt me best ! De kwart is ook fun, maar niet iets te kort vind ik. De volledige afstand zal wat lopen betreft voor mij wat moeilijk zijn vrees ik, en sowieso niet mijn favoriete afstand ... Ik ben er nog niet aan uit of ik me ooit voor eentje inschrijf ...


Heb je een vast ritueel voor wedstrijden, wedstrijd week? Nee. Maar ik heb geen problemen met mensen met rituelen voor alle duidelijkheid.


Wat zijn jouw doelen op korte termijn en waar droom je in de verdere toekomst nog van? Mijn doel is gezond en fit blijven, regelmatig trainen en af en toe wedstrijden meedoen. Liefst de halve afstanden en wat variatie in de locaties proberen steken. Vooral het plezier beleven aan het zo goed mogelijk mijn best doen, volgens de vorm van het moment. Ik heb uiteraard wel ambitie en heb voldoende competitiviteit, en natuurlijk wil ik door te trainen proberen beter te doen dan de vorige keren, maar ik heb niet echt een droom van streeftijd of zo. Een droom voor de verre toekomst is wel om op mij 75ste verjaardag de beklimming van mijn vast colletje in Zuid-Spanje te bedwingen, dan elegant af te dalen, en af te sluiten met een lekker frisse cerveza. Ik heb dus nog even werk.


Welke atleet/atlete is je voorbeeld of put je energie uit om er ook telkens weer voor te gaan? Ik moet voor die vraag terug naar de sport waarin ik zelf actief was, de roeisport. Ik heb enorm veel respect voor Sir Steve Redgrave. Google maar eens zijn Olympisch parcours, een echt toonbeeld in een keiharde sport die het klaarspeelde de beste te blijven gedurende 20 jaar topsport, hij kon een ganse generatie de baas door talent en vooral keiharde discipline en trainingsarbeid.


Hoe ben je bij het Ratrace Triatlon Team terecht gekomen? Mijn vrouw Grietje nodigde mij uit, ik mocht zonder examen te doen aansluiten, tot mijn grote vreugde.


Hoe omschrijf jij onze club? Gezellige groep, toffe sportieve mensen, geen elitair dikke nekkengedoe, een leuke groepssfeer ondanks we een individuele sport uitoefenen. Ik waardeer de inspanningen van de mensen van het bestuur, de sportieve cel, het feestcomité, en noem maar op enorm. Deze mensen zetten zich in om de club te houden zoals hij is. De mix van heel goede quasi semi-professionele ratjes en de eerder recreatieve sportievelingen zorgt ervoor dat er voor iedereen wel plaats is in onze club, en dit vind ik wel een superpositief gegeven.


Op welke prestatie('s) ben jij het meest fier? Ik moet voor deze vraag terug naar mijn periode als competitieroeier, waar ik een 4de plek kon bemachtigen op het WK, op een paar seconden van goud, en via fotofinish net geen podium. Dit is superlang geleden natuurlijk, maar over mijn roeicarriëre ben ik wel fier. Op triatlongebied zal de IM 70.3 van Hoorn in 2021 voorlopig wel mijn beste resultaat zijn, maar er komt hopelijk nog veel in de komende jaren.


Persoonlijke boodschap die je nog wil meegeven? Ik werk momenteel voor volwassen mensen met enkelvoudige of meervoudige mentale en/of fysieke beperkingen, ik ervaar elke dag wel dat we ongelooflijk veel geluk hebben om te kunnen sporten op een normale manier. Dit gevoel maakt het genieten van het sporten zoveel intensiever.


Extra info die je graag wil meegeven aan de lezers. Ik ben blij dat je in mijn team zit :) !158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page